Werkt homeopathie ook voor tinnitus?


Tinnitus bij wie?

Een man van 33 heeft last van oorsuizen. Hij hoort gezoem in beide oren. Het voelt alsof zijn oren verstopt zitten, maar dat is niet zo. Tegelijkertijd hoort hij minder goed. Vooral stemmen zijn moeilijk te horen en te verstaan.

Hij ziet er keurig en verzorgd uit, oogt wat onrustig en beweeglijk en zegt dat hij zich ongerust voelt bij het idee dat zijn gehoor achteruit gaat en dat gezoem er steeds is. Hij voelt zich wanhopig bij het idee dat het nooit meer over gaat en is bang dat er iets nog veel ergers aan de hand is. Artsen hebben aangegeven dat er geen aanwijsbare oorzaak voor zijn klachten is en dat ze ook wel weer vanzelf weg kunnen gaan.

Het gezoem is begonnen nadat hij bij een vrijgezellenweekend is doorgezakt, veel alcohol heeft gebruikt en de volgende dag wakker werd en niet meer wist wat hij de avond ervoor gedaan had. Daar is hij enorm van geschrokken. Zijn vrienden ontkennen dat er iets geks is gebeurd, maar zelf weet hij het niet en hij neemt dat zichzelf en zijn vrienden kwalijk. Sindsdien slaapt hij ook slecht. Half-zittend slapen gaat beter dan liggend.

Al zijn klachten zijn beter in de open lucht en minder goed in een warme ruimte. Hij is gek op zuur eten, vooral zuur fruit en als hij zichzelf moet omschrijven zegt hij een neat-freak te zijn.

Het middel arsenicum album past hier bij.


Tinnitus bij wie?

Een vrouw van 34 heeft last van oorsuizen. Het is begonnen na een val van een keukentrap, alweer een half jaar geleden. De dokter had het destijds over een hersenschudding en een gescheurd trommelvlies en verwachtte dat de geluiden vanzelf weg zouden gaan, maar ze heeft nog steeds last. Elke keer als ze haar hoofd beweegt hoort ze gerinkel en ze baalt er enorm van. Als ze haar hoofd snel beweegt is ze ook duizelig en dat gaat over door rustig een beetje heen en weer te lopen.

Ze rookt graag, houdt van een glas wijn, is het liefst op zichzelf en heeft geen man, want ze heeft teveel vervelende dingen meegemaakt op dat vlak en ze kan inmiddels niet meer bedenken waar ze een man voor nodig zou hebben. Ze redt zich prima zo.

Ze heeft het snel koud en voelt zich beter door warmte, een haardvuur vindt ze helemaal heerlijk en ze verbetert door rust.

Het middel staphisagria past hierbij.